brzoskwinia
Komentarze: 1
Bristolska skala uformowania stolca (skala BSF) - naukowy podział dzielący ludzki kał na 7 grup według kryterium jego kształtu i konsystencji. Została stworzona przez Heatona i Lewisa na Uniwersytecie Bristolskim, następnie opublikowana w Scandinavian Journal of Gastroenterology w 1997.
Kształt i konsystencja stolca zależy od czasu, przez jaki przebywa on w jelicie grubym (typ pierwszy zalega w jelicie najdłużej).
Siedem typów stolca wg skali BSF:
Typ 1: Pojedyncze zbite grudki podobne do orzechów, trudne do wydalenia Typ 2: Stolec o wydłużonym kształcie, grudkowaty Typ 3: Stolec wydłużony, z pęknięciami na powierzchni Typ 4: Smukłe, wężowate kawałki stolca, gładkie i miękkie Typ 5: Miękkie drobiny z wyraźnymi krawędziami (łatwo wydalane) Typ 6: Kłaczaste kawałki z postrzępionymi krawędziami Typ 7: Wodnisty, bez stałych elementów (ciecz)Typy 1 i 2 są najczęściej spotykane przy zatwardzeniu. Typ 3 i (głównie) 4 są najczęściej spotykanymi formami kału, najłatwiejszymi do wydalenia. Typy 5 oraz 6 są symptomami biegunki, podczas gdy typ 7 występuje głównie po zarażeniu przecinkowcem cholery (Vibrio cholerae).
Dodaj komentarz